2008. március 31., hétfő

Üvegfestés


Egyszerű dologról van szó, bár igényel némi kis beruházást. Az üvegfestéshez speciális üvegfesték kell, amit művészellátókban, kreatív-hobby boltokban beszerezhetünk. Nem olcsó, viszont elegendő az alapszíneket (piros, sárga, kék) megvennünk, mert ezekből olyan színt keverhetünk ki amilyet éppen szeretnénk. A kontúr festék tubusban kapható, fekete , arany és ezüst színekben. Eleinte a fekete is tökéletesen megteszi. Karácsonyi témákhoz, viszont nagyon szépen mutat az arany kontúr. Az üzletekben kapható üvegeken kívűl festhetünk a háztartásokban fellelhető szép formájú üvegekre is.
A munka menete során előszőr elkészítjük a sablont, amit az üveg mögé helyezve megrajzoljuk a kontúrt. Természetesen hagyatkozhatunk a fantáziánkra is, de ekkor sem árt egy kis tervet készíteni legalább fejben. Óvatosan kezünket az üveget nem érintve haladjunk, mert könnyen elkenődhet a minta. Bal kezesek jobbról balra a jobb kezesek ellenkezőleg haladjanak a rajzolással és festéssel. Így elkerülhető minta elmaszatolódása. A kontúrt hagyjuk száradni és csak azután fogjunk az üveg festéséhez!
Nagyon sok az üvegfestéssel kapcsolatos könyv segít a szebbnél-szebb munkák elkészítésében. Én Hiltrud Pitz-Thissen: Tiffany hatású minták üvegre, kerámiára és Stephanie Feghelm: üvegfestés:vidám, színes minták című könyveit ajánlanám, mert a sablonokon kívül sok hasznos és praktikus tanáccsal látják el olvasóikat, ami különösen kezdők számára lehet fontos.

Nincsenek megjegyzések: